fredag 13. september 2013

Myntegele og te



Min peppermynteplante, innkjøpt i fjor, fyller snart en pallekarm.
Sitronmynten vokser også fort og må flytte til en egen pallekarm.





Sitronmynte


Klar til tørking


Det lukter deilig av fersk peppermynte.
Under tørkeprossessen fylles huset med herlig peppermynteduft.


Peppermyntete er en god urtete.
Peppermynten har vært brukt som medisinplante
i mange tusen år.



Jeg har også laget myntegele.

Da brukte jeg ferske blader.

100 gram mynteblader
1 liter vann
pektin
og sukker etter smak


Det er ikke pektin i mynte, så stivelse er nødvendig
Jeg brukte grønn certo og fulgte oppskrifta på posen.

Myntebladene skylles og legges i en kjele.
Ha på vann og kok opp i 10 minutt.
Sil fra bladene og mål opp væsken.
Tilsett pektin, rør og kok opp i 1 minutt.
Tilsett sukker og kok opp på nytt i 1 minutt.
Hell myntegele på rene glass ( jeg kokte de)
og avkjøl til gelen er kald og stiv.
Sett på lokk og oppbevar mørkt og kaldt.

Myntegele smaker godt til lammekjøtt

Ha ei fin helg.






8 kommentarer:

  1. Så flink du er Bente!...og dette ser veldig fristende ut...mytegele til lam..mmmm:)
    Syns det er så flott at en kan bruke vekstene både fra hagen og naturen og slevflgelig ta vare på de til vinteren som tørket eller som her,gele:)
    Du er virkelig flink til å utnytte resursene..( ble det riktig stavet...)
    Ønsker deg en fin høsthelg:))

    SvarSlett
    Svar
    1. Det er artig å prøve noe nytt.Vanligvis synes jeg gele blir for søtt, men myntegelen var akkurat passe. Sukkermengden ble redusert med grønn certo.

      Slett
  2. Hei! Myntegele smaker himmelsk til lam. Har aldri dyrket mynte, men hjemmelaget gele er fristende. Ha det godt! Anne

    SvarSlett
    Svar
    1. Mynten vokser godt her nord. Jeg har parkert den i en pallekarm for den kan bli krevende hvis den får vokse fritt.

      Slett
  3. Люблю разные травы и мяту в том числе, желе смотрится аппетитно...

    SvarSlett
  4. En kopp thé på mynta en kulen höstdag! Det blir perfekt!!

    Ha det gott!
    /Ruben

    SvarSlett
  5. Det där ser ju gott och inspirerande ut! Även om jag inte gillar mynta så där värst mycket. Men jag kan tänka mig att gelén är god till rätt mat. /Anette

    SvarSlett