fredag 21. juni 2013

Kålmøll og grønnsåpe

I mai eksploderte våren i nord. Varme fra øst skapte gode vekstforhold for plantene. Vi ble imidlertid også invadert av kålmøll.. Oppal av kålplanter på den lokale landbruksskolen ble en skuffelse. Kålmøllen hadde gjort stor skade og jeg mistet litt av motivasjonen, men utstyrt med grønnsåpvann tilsatt bakepulver, gikk jeg igang og behandlet hver plante. De som prøvde kjemisk bekjempelse, meldte om null effekt. Det blir spennende å se om "alternativ" behandling hjelper.


Grønnsakdyrking foregår i år  i kasser på 110 x 300 cm. De står direkte på bakken, er ca 15 cm høy og sideveggene er dekt med fiberduk innvendig. I fjor dyrket jeg kål på friland, men etter å ha hatt besøk av vånd i åkeren, bestemte jeg meg for å legge det området brakk for å sulte den ut. Det kan se ut som jeg har lyktes med det for det er ikke tegn til den i området hvor jeg dyrker grønnsaker og urter i kasser. Der hvor jeg dyrker purre, persille og oregano, har jeg dekt jorda med maisplast før utplanting. Det reduserer ugress. Maisplast er godkjent til økologisk grønnsakdyrking. Den brytes ned i løpet av vinteren og kan moilles ned i jorda. Der hvor jeg dyrker kålplanter, har mannen laget tuneller som vi har trekt fiberduk over. Elektrikere har mye kjekt utstyr. Her er det festet snabler på de lange sidene som elektrikerrør er festet i.

Kålmøllen er den store utfordringa i år og det blir et spennende grønnsakår.


Oppskrift på "sprøytemiddel"

1 liter vann
1 dl grønnsåpe
1 ss bakepulver

Oppløsninga sprøytes på kålplantene før de plantes ut. 
Når plantene har etablert seg, kan de behandles en gang til med grønnsåpvann. 






10 kommentarer:

  1. Hjalp den alternative behandlingen?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg gjorde flere ting, så det er vanskelig å si hva som hjalp. Jeg hadde imidlertid færre angrep enn andre grønnsakdyrkere. Jeg plukket kålmøll larver for hånd og tror nok at det i kombinasjon med grønnsåpe og bakepulver hadde en viss effekt. Kålmøllen spiste på det meste, men den likte ikke new zealandsk spinat

      Slett
  2. Hei så fin blogg du har og for en flott hage :) Jeg havna her da jeg søkte på råd mot kålmøll. Nå har jeg vært ute og sprøyta så får vi se. Men hvorfor bakepulver tro ?

    SvarSlett
  3. Prøvde grønnsåpevann uten bakepulver på grønnkål i forfjor som var en fin sommer. Nå er bandittene her igjen. Sist synes jeg ikke det gjalp. De minste ble spist opp av larvene uansett. Derfor er det vel om å gjøre å ha sterke planter som tåler et angrep eller to. Men jeg skal nå ut i åkeren nå for å prøve igjen med grønnsåpa. Denne gangen tilsatt bakepulver. Fortsettelse følger kanskje.

    SvarSlett
    Svar
    1. Kålmøllen er ei skikkelig utfordring når man dyrker kål. I år plantet jeg ut på en dag med regn og mye vind og fikk på fiberduken med en gang. Kålmøllen er ikke på vingene når det regner. Det har foreløpig gått bra og de fleste kålplantene ser fine ut. Det er enormt med kålmøll i lufta når det er sol og vindstille og nå går de på alt; blomkarse, pepperrot, stauder og sommerplanter, men jeg kan ikke se at de ødelegger bladene. Jeg satte ut ei krukke med ruccola for kanskje å forvirre dem litt så de holdt seg unna kålåkeren. Den er heller ikke ødelagt, men det er store svermer v kålmøll i området med ruccola.

      Slett
  4. Hei - jeg har en radisser stående sammen med kålplaanterne. Ingen møll på kålen - masse møl på radisserne!

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei, hva er radisser? Er det reddiker? Jeg har hatt mislykket grønnkåldyrking pga kålmøll, så dette høres interessant ut!

      Slett
  5. Mine blomkarseplanter og også pepper rot planten min er nesten spist opp. Nå skal jeg prøve oppskriften din!

    SvarSlett