Min hageMin hage ligger på Leiknes, 9 km nord for Finnsnes i Troms på 69 grader nord. Vi bor ved Gisundet og har en fantastisk utsikt utover havet og Senja med sine flotte fjell. Om sommeren ser  vi sola det meste av døgnet.

Jeg fikk lyst til å lage en blogg hvor jeg kunne følge min egen prosess i utvikling av en kjøkkenhage på 69 grader N. Jeg har alltid ønsket meg en stor kjøkkenhage, og for 5 år siden åpnet muligheten seg. Da fikk vi kjøpe ett  mål tilleggsareal til vår boligtomt. Arealet var overgrodd med ugress, busker og kjerr som måtte fjernes før vi kunne dyrke noe som helst. Vi startet med potetdyrking for 4 år siden for å opparbeide jorda. Etter to år ble jeg alene om prosjekt potet, og jeg besluttet å avslutte det. Hele området ble lagt under under fiberduk. Det har gjort underverk, og nå er jorda ugressfri og klar for den store planen.

Vi bygde egen bolig på Leiknes i 1985, og jeg har hatt mange hageprosjekt i disse årene. Med eget drivhus ble det en periode mest sommerplanter. De siste årene har jeg vært inspirert av Den botaniske hagen i Tromsø, og jeg har  opparbeidet et stort steinbed  i front av bolighuset mot vest med utsikt utover havet.Når det lokale gartneriet åpner  vår salget av stauder og trær, er det vanskelig å begrense seg selv om det etterhvert er blitt plassmangel  i staudebedet.  Jeg har heldigvis en bakgårdshage mot nord som avlastningsbed,og det er forunderlig hvor mange planter som klarer seg i skygge bare de får en levegg mot nordavinden og litt sol om dagen. Noen blir faktisk frodigere og større med lite sol, men så blomstrer de jo senere. Det er egentlig bra  for der har jeg blomster langt utover høsten.


 


 I  
Ei østvendt skråning på baksiden av boligen, var lenge ei utfordring
for den var bratt og lite egnet til beplanting.
Werner ønsket seg et steinbed i ordets rette betydning.
Resultatet ble slik, et lettstelt og omtrent ugressfritt steinbed.  


I Werners steinbed skulle det i utgangspunktet ikke være jord og blomster, 
men som et forsøk fikk jeg plante ei Lewesia i grus og minimalt med jord. 
Den overlevde en lang barfrostperiode og minusgrader ned mot 20. 
Blomstene er livskraftig på 69 grader N


 

 

5 kommentarer:

 1. Hei Bente, her har vi begge lest på bloggen og synes du gjøre en veldig nøye og gjennomført jobb. Ingrid syntes det var veldig morsomt og misunner deg litt over at vi ikke har en hage vi kan boltre oss fritt i slik som dere. Vi kommer nok til og følge litt med å se om det kommer noen nyttige råd fra nord som hun kan bruke i sitt planteprosjekt. K og I..

  SvarSlett
  Svar
  1. Hyggelig at dere stikker innom. Ja,jeg er heldig som har hage og bor på Leiknes med verdens flotteste utsikt.

   Slett
 2. Flott blogg med flotte bilder. Må komme til Leiknes og se den live till sommeren.

  SvarSlett
 3. Flott blogg du har, blir kjempeinspirert.

  SvarSlett