mandag 25. februar 2013

Bjørnerot - en klosterplante fra middelalderen

På urtekurset har jeg blitt kjent med Bjørnerot, en flerårig staude med tradisjoner i Norge tilbake til middelalderen. Den har hatt plass i klosterhager og er brukt både som nytteplante og prydplante. Den har stått i mitt staudebed i flere år hvor den har frøet seg villig og kommet med nye planter hvert år. Ikke visste jeg at  det var en urteplante. Den har heller ikke hatt navn før nå og er nok en staude jeg har fått.



Bjørnerot er en mørk grønn plante, med  finfliket bladverk som minner om dill. Blomsten er i kremhvite skjermer og den tilhører skjermplantefamilien. Planten lukter sterkt og har en karrilignende lukt. Den danner kraftige tuer, er hardfør og klarer seg under de fleste forhold. Friske blader kan brukes som smakstilsetting i salat, supper, omelett og gjerne fiskeretter der en ønsker en frisk karri-smak.Røttene har en pikant smak som er god i gryteretter og supper. Kilde: Urter av  Jekka MvVigar.

I tidligere tider var bjørnerot også brukt som medisinplante, bl.a. mot hoste og oppblåst mage. Siden planten nå er oppgradert til spiselig urt, må den prøves ut til sommeren. Bladene egner seg ikke til tørking



8 kommentarer:

  1. Hei Bente:)
    Bjørnerot har min hagenabo..og snakker så varmt om denne urten og spennende er den:)
    Liker godt historiene bak urtene..
    Fint med kuret du går på...må være veldig lærerikt:))

    SvarSlett
    Svar
    1. Kurset er både lærerikt og spennende. Til sommeren blir det også en studietur til en urtegård her nord.

      Slett
  2. Den kalles også for karriplante. Fin og velsmakende, men den er en anelse i overkant spredningsvillig i min hage. Likevel kunne det ikke falle meg inn å kvitte meg med den, da får jeg heller fortsette å luke frøplantene etter hvert som de dukker opp :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg liker den også veldig godt og tar vare på småplantene som plantes om eller gis bort.

      Slett
  3. Jeg har den også. Min kommer fra en gammel plante som vokser i min barndomshage. Tror den var veldig vanlig i gamle hager.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg synes det er artig med gamle planter.

      Slett
  4. Hei Bente:)
    jeg prøver å legge en kommentar på din googl+ side...men det går ikke..må jeg bli medlem av googl+ for å kommentere der??

    Hyggelig at du likte min nye look på bloggen:))

    SvarSlett
  5. Hei Inger. Jeg vet ikke. Det er mye her på google jeg ikke forstår. Jeg la meg til på google+ da jeg hadde problemer med bloggen. Jeg har ikke helt kontroll på hva som skjer der, men ser at jeg deler bilder i blant :)

    SvarSlett