tirsdag 4. september 2012

Knutekålen- min favoritt

Nå er det høst og det store kåleventyret er snart over. Jeg har hatt 14 forskjellig kålsorter i kjøkkenhagen. Med unntak av den gule blomkålen, har alle kålplantene klart seg godt og resultatet har vært overveldende. Fiberduk og god ugresskontroll har kompensert for en dårlig nord-norsk sommer. Blomkål og broccoli er høstet og forvellet. Sommerkål ble deilig coleslaw, knutekål og kålrot er spist som snacks. Grønnkålen venter på å bli høstet. Den blir best etter ei frostnatt. Knutekål er min favoritt blant kålene. Den er sprø og saftig og finnes både som hvit og lilla, men inni er begge hvite. Knutekålen er fast i fruktkjøttet, smaken er søt og frisk. Den kan sammenlignes med kålrot, men er lysere og mildere i smaken.



"Nepe og kålrot er rotfrukter, det vil si at det er en del av rota som svulmer opp og blir den spiselige delen.  Hos knutekål er det selve stengel med bladfestene som svulmer opp og kan høstes.  På grunn av dette sitter bladene fordelt rundt hele knollen. Knollene har form som matneper og måler ca 6 - 15 cm i diameter, blir de større har de lett for å bli trevlete.  Knutekålen er kanskje et nytt bekjentskap for oss i Norge, men den oppsto nordvest i Europa på 1500-tallet. I Sverige og Tyskland kalles knutekål for kålrabi, noe som vi forbinder med kålrot." tekst: http://Grønnsmak.blogspot.com.



Årets erfaringer med kål, har gitt mersmak. Det blir nok kålåker neste sommer også. Å dyrke sin egen mat, garantert uten sprøytemidler,er veldig tilfredsstillende. Til neste år skal  jeg kanskje også planlegge litt salg.




2 kommentarer:

  1. Så flott knutekål du har. Har noen her også, grønnkålen og palmekålen er de kåltypene som har blitt finest her i år.
    Å dyrke mat er skikkelig gøy.
    Nyt høstetiden.

    SvarSlett