Seiersløk - den nord-norske løken
På siste kursdag før påske var temaet kålplanter og løk. Ikke bare klarer mange løkarter seg fint i Nord-Norge, men noen har en spesiell kulturhistorisk verdi og blir "passet på" av Plantearven.no og Botanisk hage i Tromsø.
Utbredelsen av viltvoksende Allium victorialis strekker seg helt fra fjellene i sørvest-Europa, gjennom Alpene, i fjellene i Carpatene og Kaukasus til Ural-fjellene og videre til Sibir, Japan og øst til Attu-øya i Aleutene i Alaska. I nordvest av utbredelsesområdet, og nærmest Norge, finnes arten på Kolahalvøya i Russland.
Jeg synes det er spennende med planter som har en spesiell kulturhistorisk betydning. Seiersløken har lenge vært vanlig i gamle hager i Nord Norge. Denne skal jeg prøve å få tak i og gi den en sentral plass i urtehagen.
Sibirgressløk
I Nord-Norge finnes en egen viltvoksende underart Sibirgressløk (A.s. sibiricum), som er større enn de vanlige hagevariantene. Arten finnes fra Evenes i Nordland til Finnmark, mest kystnært, og den er også tatt inn i hager i dette området. Denne antas også å ha kommet hit med de norske vikingene fra Russland.
Sibirgressløk, som finnes viltvoksende i de nordligste fylkene, er kraftigere og mer storvokst enn vanlig gressløk. Foto: Stephen Barstow
I min hage får Sibirgressløken blomstre på grunn av den fine lillafargen som ingen andre stauder i min hage har.
Nå er det på tide å oppgradere den til en plass i urtehagen og stelle pent med arven fra vikingetiden.
Du kan lese mer om løk påhttp://www.skogoglandskap.no/
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar