lørdag 6. oktober 2012

Høst i kjøkkenhagen

Det er ikke bare elendighet i kjøkkenhagen selv om krigføringa mot vånden har tatt bort oppmerksomheta fra det som er positivt. Det vokser fortsatt i kålåkeren, men nå skal  jeg  høste alt. Foring av vånd er uaktuelt. Den skal sultes ut!!


Høstkålen  ble stor og fin. Nå blir det fårikålmiddag til helga.



Grønnkålen er også kraftig og har en flott grønnfarge.
Jeg har høstet en hel del grønnkål tidligere.
Den er frosset rå i zipperposer.
Det blir mye volum, men når kålen er innfrosset, knuser
 jeg den og pakkene blir flat og tar mindre plass.
Forvelling av grønnkål var et ordentlig søl!


Grønnkålen var dekorativ som bordpynt



Persillen er fantastisk stor og kraftig.



Det ble mye bladpersille av to små planter.
Jo mer jeg høstet, jo mer vokste den.



Purren vokser seint, men noen eksemplar er kraftig



Gulrøttene ble sådd etter St.Hans og da blir vekstsesongen for kort
når sommeren er kald og våt.
 Dersom ikke vånden finner gulrøttene, blir det allikevel noen kilo.


Når man sår bondebønner etter 1.juli i Nord-Norge,
 kan man ikke ha forventning om avling.
Blomstene er fine og planten gjør nytte for seg som jordforbedrer.


Erteblomst i oktober


Peppermynte.
Den skal høstes, tørkes og brukes til te.

Sitronmynte i blomst i oktober



Hvitløkfedd er plantet.
Jeg har ingen er faring med å dyrke hvitløk, så dette blir spennende.

Når jeg ser bort fra frustrasjonen som vånden har skapt, så har jeg bare positive erfaringer med å dyrke grønnsaker  på 69 grader nord. Mulighetene er mange, men vi bor i et område med marginale forhold og utfordringene er også mange. Jeg regner med å klare å ta "rotta" på vånden og gleder meg til neste sesong selv om den blir annerledes enn i år. 






10 kommentarer:

  1. Бенте, с замечательным урожаем вас! Понравились снимки - капуста, фото первое и капустный букет:))

    SvarSlett
  2. Så utrolig mye godsaker du får høstet, etter bildene å dømme. Jeg er imponert!!! Hva i alle dager gjødsler du med? Driver du økologisk eller?

    SvarSlett
    Svar
    1. I år har jeg brukt noe som heter Helgjødsel. Det er fullgjødsel(kjemi)tilsatt pelletert hønsegjødsel. Kål og løk ble tilleggsgjødslet i juli med kalksalpeter. De er næringskrevende og trenger mer enn de andre grønnsakene. Jeg skal prøve med bare pelletert hønsegjødsel til neste år, men da må jeg tilføre treaske for hønsgjødsel inneholder lite kalium. Det blir artig å se om det gjør en forskjell.

      Slett
  3. Her var det mange flotte grønnsaker! Grønnkålen punter virkelig opp.

    SvarSlett
    Svar
    1. Den sto like fin i mange dager før den måtte "høstes"

      Slett
  4. Imponerende flott grønnsakavling på tross av problemet med vånden!
    Ha en fortsatt fin søndag, håper fårikålen smaker!

    SvarSlett
  5. Så mye digg du har av grønnsaker, men ikke moro å høre om jordrottene. Håper du får bukt med problemet til året.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har funnet den stjålne poteten i våndens jordkjeller og nå er det krig. Det er bare å håpe at han ikke kommer inn i det området hvor jeg dyrker grønnsaker i kasser. Så langt har han ikke funnet veien dit.

      Slett
  6. Nie myślałam, że takie zbiory będziesz miała w takim klimacie jak mieszkasz. Gratuluje i pozdrawiam.
    Jeg trodde ikke at denne samlingen vil ha i et slikt klima som du bor. Gratulerer og hilsen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, Giga. Mange grønnsaker liker et kjølig klima, og vi dyrker de som er tilpasset nord-norske forhold.

      Slett