mandag 4. mars 2013

Pizzakrydder og urter til te

På urtekursets andre samling ble Leppeblomstfamilien behandlet. Her finner vi de urtene som brukes i pizzakrydder og middelhavsretter, og som er gode planter til urtete. De er imidlertid sarte og nesten ingen klarer en nord-norsk vinter selv om de er flerårige De fleste må ha forkultur, og noen er "vanskelige". Basilikum er ferskvare og klarer seg ikke ute her nord. Den  er en urt som trives best i drivhus eller på kjøkkenet. Jeg har en gang dyrket den i kasser på et lunt sted på ei veranda og fikk fine planter.Da hadde vi en lang og varm sommer. Det har vi ikke hvert år!

Det store spørsmålet  nå er om jeg ganske enkelt skal kjøpe disse sarte og varmekrevende urteplantene og plante de i krukker som kan plasseres i drivhuset hvis sommeren blir våt og kald. Eller om jeg skal drive fram egne planter som plasseres i kjøkkenhagen? Urteplantene tåler dårlig å bli vannet på samme måte som grønnsaker. De må derfor plantes utenfor grønnsaksområdet hvor de tandre plantene kan pleies og behandles individuelt!

Jeg skal gå på kurs i oppal av planter,og da skal jeg så noen urtefrø, men hva skal jeg dyrke?. Urter til teblandinger - eller til krydder? Eller begge deler?  Prioriteringene er vanskelige for jeg vil jo prøve det meste.Vekstsesongen på 69 grader nord er imidlertid for kort for mange urter og avlingene blir derfor små.

Bergmynte  oreganum vulgare er flerårig. Det er pizzakrydderet over alle krydder hos oss. Den vil Werner ha. Det er han som tar seg av pizzabakinga her i huset. Den må sås allerede nå i mars og da passer det fint at kurset i oppal av planter starter 5.mars. Bergmynte er viltvoksende i Norge helt opp til Rødøy i Nordland. Bladene brukes både fersk og tørket. Bergmynte inngår i i Provancekrydderblandinger sammen med merian, basilikum, timian og rosmarin. Bergmynte er en plante som ble høyt verdsatt  av oldtidens grekere, og i middelalderen ble den ansett som et universalmiddel. De gamle grekerne plantet oregano på gravene og trodde at når den trivdes var de døde lykkelig. De mente også at når man stadig luktet på en oreganokvist, ville man beholde helsen, tenke klart og ha tilfredshet i hjertet. Kilde:Urtehagen på Knatten av Annemarta Borgen.


Bergmynte


Sitronmelisse eller Hjertensfryd som den også kalles, er en god plante til teblandinger. Den kan det være  aktuelt å ale opp. Den smaker friskt sitron og bladene brukes både fersk og tørket. Planten er flerårig, men her nord dyrker vi den som ettårig. Den kan dyrkes helt opp til Finnmark. 


Sitronmelisse


Salvie er flerårig, men den overvintrer sjelden her nord. Jeg synes den er bitter på smak og vil ikke bruke tid på den. 

Timian er et deilig krydder og vi bruker mye timian til lammekjøtt. Det finnes mange sorter timian, hele 40 arter er det i den slekten. Den er flerårig, men kan brukes her nord som ettårig. Jeg kjøpte en plante i fjor, men den var ikke mye større i oktober enn da den ble kjøpt på gartneriet i juli. Det blir nok et forsøk med en kjøpt timianplante eller to i år også selv om sjansene for stor avling er små.  

Myntene er det mange av. Jeg kjøpte en stor peppermynteplante på gartneriet i fjor,og den har fått en egen pallekarm. Den sprer seg raskt og fortrenger andre planter. Den er flerårig og det blir spennende å se om den har tålt den lange barfrostperioden vi har hatt i år.

Min peppermynteplante høsten 2012.

Jeg fikk også en liten avlegger av sitronmynte i gave i fjor. Jeg er spent på om den overlever vinteren. På Sør-Senja dyrker de flittige medlemmene i Tranøy Hagelag både gullmynte, grønnmynte, peppermynte og ananasmynte. De tørker bladene og lager deilig te fra Senja.






Myntene formeres helst ved rotdeling, frøformering er lite gunstig da myntearter har lett for å krysse seg med  hverandre og gi frøplanter av mindreverdig kvalitet. Kilde: Medisinplanter i Norge av Rolv Hjelmstad.

Da skal jeg jakte på mynteplanter i sommer. Hagedamene på Sør-Senja har sikkert planter til salgs.

Rosmarin. Dette er kanskje den mest sarte av urteplantene. Det er et deilig krydder, men det spørs om det er bryet verd å dyrke den på 69 grader nord. Den er varmekrevende, tåler ikke frost og har det nok best i drivhus. Oppal av rosmarinn er heller ikke enkelt. Frøene, som spirer seint, må kuldebehandles i minst  14 dager.  Jeg vil gjerne ha rosmarin og tenker jeg kjøper en rosmarinplante og stiklingsformerer den.


Da var planen klar. 
Nå er det bare å kjøpe de riktige frøene og begynne å så.
































2 kommentarer:

  1. Hei Bente:)
    Kjempeflott innlegg om urter!...jeg har mange i hagen..bruker masse av det og tørker eller fryser noen til vinteren...maten smaker sååå mye bedre syns jeg:)

    SvarSlett
  2. Takk for hyggelig besøk.Jeg skal prøve å dyrke noen av de varmekrevende urtene for å få erfaring, men jeg regner ikke med stor avling. Det er imidlertid artig å prøve.

    SvarSlett