tirsdag 26. mars 2013

Ville vekster- saft og te av geitrams

Urtekurset i regi av Grønns(m)ak ble avsluttet med en gjennomgang av noen av de ville vekstene som er spiselige.  Det  ble mange smaksprøver som ga mersmak.  Spesielt geitrams-saften, som en av kursdeltakerne hadde med, gjorde lykke.Vi fikk også smake på bjørkesaft laget av bjørkesevje og eine. Nydelig saft, men en arbeidsom prosess.Geitrams-saftKonsentrat ble utblandet med Bonagua med kullsyre.
En forfriskende sommerdrikk ”Villmarks aperitiff”
Geitrams-saft – ”Eld-merkje”-saft
Oppskrift fra Ann Kristin Sagmo

150 gr. Geitrams blomster
event. (30 gr. tørkede)
7-10 dl. farin
25-30 gr. vinsyre/sitronsyre
1 l kokende vannBlomster, sukker og vinsyre blandes i rustfritt kar.
Slå kokende vann over og rør til sukkeret er oppløst.
La blandingen stå og trekke kjølig i 4-5 dager.
Siles grovt først, så gjennom fint klede.
Has på rene flasker.
Blandes med vann: 1del saft- ca.6 deler vann.
Kan også blandes med sprit til likør; 1:1(40% sprit)
Kan oppbevares i kjøleskap ca. 1 uke. Kan fryses.
Nydelig farge ! - Og smak !


Det er ikke bare blomsten på  geitrams som kan brukes. Unge skudd kan kokes og brukes som asparges. Rota har vært brukt som mel erstatning. Bladene kan brukes som te. Den er naturlig søt og velsmakende. Når bladene skal brukes til te, bør de plukkes før planten kommer i blomst, da de er bitre når de er eldre. I Russland har man verdsatt geitrams som teplante høyere enn i Vesten. Geitramste var en gang Russlands mest populære ikke-alkoholholdige drikk og ble ofte brukt som en forfriskende  drikk etter måltidene. Nesten alle familier på landsbygda dyrket geitrams i hagen. Geitramste er en avslappende og beroligende, koffeinfri drikk.. Geitramste kalles også Koporje-te i Russland. Navnet fikk den fra stedet som het Koporje. Folk på dette stedet pleide å brenne skogen for å skape grobunn for geitrams, og hele familier kunne om somrene flytte ut i skogen for å samle geitramsblad. Kilde: Medisinplanter i Norge av Rolv Hjelmestad

Når geitramsen ble populær i andre land, hadde det også med dens medisinske effekter å gjøre. Te kan bl.a. være fint for å roe betennelser i munn, hals, mage og tarmer.

Min nabo har mye geitrams på sin eiendom. Jeg er ikke interessert i å ha den i min hagen selv om den er vakker. Den formerer seg både med frø og rotskudd og fortrenger andre planter.Men geitramste må prøves til våren.
1 kommentar:

  1. Znam te kwiatki, ale nie widziałam, że tak można je wykorzystać. Pozdrawiam.
    Jeg vet at disse blomstene, men jeg har ikke sett det slik at det kan brukes. Hilsen.

    SvarSlett