onsdag 12. oktober 2011

Aspegrens nytteveksthage i Jakobstad


Aspegrens nytteveksthage på Rosenlund i Jakobstad  ligger på  vestkysten av Finland. Den er min favoritt hage og den har påvirket meg så sterkt at jeg har kjøpt et mål  jord som var overgrodd med kjerr og busker, høymule og annet ugress. Gjennom flere år har vi fjernet trær og røtter og opparbeidet jorda slik at vi til neste år kan gå igang med den delen av arbeidet som er morsomt, nemlig dyrking og høsting. Vi oppdaget Aspegrens nytteveksthage ved en ren  tilfeldighet  på en av våre mange feriereiser til Finland.Vi har alltid vært i  Aspegrens hage i august og da er hagen fantastisk, overfylt som den er med blomster, urter, grønnsaker, bær og frukttrær i en  harmonsik samplanting. Her er jordbær plantet sammen med stauder, potet sammen med sommerblomster ,og det gir hagen en fargeprakt utenom detvanlige.


Aspegrens hage er en nytteveksthage fra 17oo tallet som ble anlagt av presten Gabriel Aspegren. Den er symmetrisk inndelt og midt i hagen står et sjarmerende tolvkantet lysthus.Den første hagen ble påbegynt i 1757.Denne hagen består av en mindre urtehage ved prestegården.Den store hagen øst for prestegården ble anlagt i perioden 1760-1768.Aspegren dyrket mest nyttevekster,urter og grønnsaker,men han interesserte seg også for frukttrær,spesielt epletrær, prydtrær og potet! Etter Aspegrens tid har hagen gjennomgått flere forandringer, men siden 2001 har man hatt et prosjekt hvor målsettingen er å ruste opp Rosenlund prestegårdsområde og gjenopprette Aspegrens nytteveksthage i hans ånd,dels til en hage med 17oo-talls planter, dels til en informasjonshage for publikum. Det er en levende hage og mitt mål er å prøve å lage en miniatyrutgave av Aspegrens hage her på Leiknes på 69 grader N. Det blir et spennende prosjekt.http://www.aspegrenstradgard.net/


2 kommentarer:

  1. Finnland, Finnland, here I come ;-)

    SvarSlett
  2. Aspegrens tradgård må oppleves.Skolparken i Jakobstad er også en flott hage med egen urtehage Den kommer jeg tilbake til etterhvert.

    SvarSlett