onsdag 7. november 2012

Hekta på papirsøm

Vinteren er kommet med snø og kald nordavind. Jeg koser meg innendørs med varm te, tenner talgelys og syr. Det er godt å ha en hobby som kan bidra til at vinter og mørketid blir koselig.  Jeg har lappesøm/ patchwork som hobby om vinteren, og bloggen vil nok bli preget av det fremover. Nå er jeg blitt hekta på papirsøm.
Det er en gammel patchworkteknikk, også kalt engelsk papirsøm, fordi opprinnelsen til denne teknikken kommer fra engelske kvinner. Jeg begynte på et prosjekt i denne teknikken for mange år siden. Det har vært med på alle våre ferieturer i campingvogna i minst ti år, men er fortsatt uferdig. Dette er et ordentlig WISP prosjekt ( work in slow progress)!  Modellen er  fra Tove Fevang si bok, Lappegleder i sommersol.
Midtpartiet er nå ferdig og rammen skal syes på. 
Håndsøm det også.
Her er alt man trenger til papirsøm -også stoff da.


Australske Sue Daley  har revolusjonert  håndsøm metoden med denne lille lim pennen og maler av akryllplast. Tidligere  la vi malen ( som kan kjøpes)  på stoffet, klipte ut med sømrom, la malen på vranga, tråklet sømrommet over malen og sydde tilslutt maler med stoff sammen. Nå er arbeidet mer enn halvert og mye artigere. Alle antikke quilter som er sydd før symaskinen ble oppfunnet, er sydd på denne måten


Gammel metode


Det er magisk hva man kan lage av en enkel geometrisk form.
Denne heter kite på engelsk.


Tre kites og man har en trekantMange trekanter blir en liten quilt.
Modell Sue Daley
Her kom det fram en ny geometrisk form.
En hexagon!
Magisk!


Baksiden. 
Papiret fjernes og teppet er klar for quilting. 
Den legges først i quiltekø.
I den køen er det etterhvert blitt mange prosjekt!!


Det fine med håndsøm er at:  
Det er overkommelig
   Det er lett å ta med seg 
Man kan utvide arbeidet til så stort, 
eller lite man bare ønsker
 Det er perfekt for bruk av mange stoff i små mengder 
Sist men ikke minst så er det sååååå koselig
og avslappende å holde på med.


God helg

12 kommentarer:

 1. Interessant, og nå fikk jeg lyst til å lete frem stoffene mine jeg også! Jeg lurer bare på hvordan du gjør det med limpennen. Limer du stoffene på baksiden i stedetfor å tråkle som vi gjorde på gamlemåten?
  Jeg har sydd et lite veggteppe i japansk bretteteknikk, og det var ganske morsomt det også. Dette kan en jo gjøre i godstolen, og slipper å dra frem symaskina! Genialt, og veldig lekkert!

  SvarSlett
  Svar
  1. Akrylmalen forenkler også forarbeidet. Med den skjærer du ut stoffet( med Olfa skjærekniv) i den form du vil ha. Akrylmalene finnes i et utall forskjellige geometriske former og størrelser. Så legges papirmalen på vranga av stoffbiten.Ha lim ( med limpennen)langs kanten på papirmalen ( ikke stoffet), brett stoffet inn over malen og stryk det på plass med fingrene, fortsett til neste kant til du er ferdig. Det går etterhvert fort.

   Slett
 2. Dette er kjempeflott!!..det ser vanskelig ut men du forklarer så fint og du er jo en mester med nål og tråd:)
  Jeg koser meg også med håndarbeid på vinteren..skal prøve meg med litt engelsk broderi:)
  Kos deg inne i varmen:)

  SvarSlett
 3. Har lest igjennom, men skjønte dessverre ikke så mye. Men fint var det! Jeg kunne tenke meg å lære å sy for hånd, men må nok begynne med noe enklere:) Dette må være utrolig tidkrevende... Men sikkert genial hobby på vinteren.
  Ha det fint!
  -hilsen Elin-

  SvarSlett
 4. Da er det nok jeg som ikke klarer å beskrive dette godt nok. Kanskje jeg lager en liten snutt her om fremgangsmåten. Det er lettere å vise med bilder enn med ord, men da må jeg ha hjelp med fotograferinga

  SvarSlett
 5. Bardzo mi się podobają wyroby tym sposobem wykonane. Nie miałam bym chyba cierpliwości to tak długo robić. Podziwiam Cię. *** Nie można na Twój blog wejść poprzez Twoją ikonkę. Po wyświetleniu jej nie ma pokazanego Twojego bloga. Może w "O mnie" umieścisz link do swojego bloga. Tak mają inni. Ja teraz musiałam szukać Twojego posta, bo tylko tą drogą mogłam tu wejść. Pozdrawiam cieplutko.
  Jeg liker veldig mye på denne måten gjort produkter. Jeg hadde ingen tålmodighet, ville jeg sannsynligvis gjøre det så lenge. Jeg beundrer deg. *** Du kan ikke komme til bloggen din gjennom ikonet ditt. Når du ser det er ikke vist i bloggen din. Kanskje i "Om meg" legge en link til bloggen din. Så har andre. Jeg hadde nå å lete etter innlegget ditt, fordi bare på denne måten kan jeg komme inn her. Hilsen varm.

  SvarSlett
 6. Teraz już mogę wejść prze Twoją ikonkę i tak jest świetnie :)
  Nå kan du legge inn dine FOR IN ikonet og dette er flott :)

  SvarSlett
 7. Kjære Giga. Takk for at du gir tilbakemeldinger på hvordan bloggen min fungerer. Jeg kan lite om det tekniske på bloggen, men har forsøkt å gjøre som du sa. Hyggelig at jeg fikk det til slik at mine følgere kan finne fram uten for mye leting.

  SvarSlett
 8. Hei:)
  Bare innom for å ønske deg en god helg...og takke for alle koselige kommentarer:))

  SvarSlett