onsdag 5. august 2015

"Mindre kål, mere jål" - bilder fra kjøkkenhagen

Jeg etablerte kjøkkenhagen i 2012 og det har ikke vært en sesong som har vært lik den andre. Våren er i grunnen den mest kristiske fasen. En kald og våt vår  gir plantene et annet grunnlag enn en varm vår. Skadedyrene er imidlertid den største utfordringa. Det har dukket opp nye typer skadedyr hvert år, og det er ikke lett å finne tiltak som virker. I år ga jeg opp kålåkeren på grunn av kålmøllangrep to år på rad.. Det ble bare en kasse med knutekål og grønnkål. Jeg ga nok opp for tidlig for i år uteblei kålmøllen!! En kald nord-norsk sommer er kålprodusentens beste venn. Det blei urter, litt salat og stauder i år. Artig det også, men mindre å høste.








Til tross for en kald sommer er det frodig i kjøkkenhagen



Isbergsalat




Sitrontagetes i samplanting med jordbær 
og en koriander som er gått i stokk.




Kryddertagetes



Salvie fra Hageland



Ingrediensener til urtesalt.
Persille og oregano


Staudene er kommet i kjøkkenhagen for å bli.
Kassene med stauder skulle være ventebed, 
men jeg tror de har etablert seg permanent.
Det er fint med farger sammen  med grønnsakene.



I år har jeg samlet en del av mine spiselige flerårige 
løkplanter i en kasse. Seiersløken klarte flyttinga fint 
og leverte fine blomster



Kalifornia valmue og blomkarse gir farge til løkhagen


Ha ei fin uke.


12 kommentarer:

  1. Hei Bente. Jeg synes du er flink som får til så mye der oppe i nord. Jeg bestemte meg også for å gi opp kålen i fjor. Ikke bare forsynte kålfluer og larver deg grådig av plantene, men når jeg jar lykkes med blåmkål og brokkoli, så er alt modent på en gang. Siden jeg ikke dyrker for å fylle fryseren blir det av og til en utfordring å få spist opp alt når det er fersk. Ellers anbefaler jeg fiberduk. Det ser ikke like vakkert ut, men det beskytter godt mot skadedyr. Ha en fortsatt fin sommer og lykke til med avlingen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for hyggelig kommentar. Det finnes sorter som kommer tidlig og noen kommer seint. Da løser du problemet med at alt kommer samtidig.

      Slett
  2. Kjepeflott kjøkkenhage du har!
    Her blir det mye godt å putte i munnen:)
    Fin kveld til deg:)

    SvarSlett
  3. Så dekorativ kjøkkenhage!

    SvarSlett
  4. Har du prøvd å plante løk mellom kålplantene? Det er ett gammelt råd, som visstnok skal hjelpe mot kålfluer og andre plageånder i kålåkeren :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk for tipset. Skal prøve det neste år. Jeg er glad i kål og vil ikke gi det helt opp. I år blei åkersneglene et problem. De er ikke så glupsk som iberiasnegla ( som vi heldigvis ikke har her), men de gjør mye skade på salat og grønnkålen i år.

      Slett
  5. Flott og frodig kjøkkenhage !
    Vi ga opp alt av kålplanter denne sommeren, også pga kålflue.
    Men selv om det har vært kaldt og vått her også, har den kost seg godt på andre planter, og åkersneglen er et problem her også.
    Nyt innhøstingen :-)

    SvarSlett
    Svar
    1. Snegler har ikke vært et problem tidligere, men i år er de overalt. Jeg måtte le da jeg så de henge og dingle i gulrotkålen. De er lett å plukke når de er små, men man må gå hver kveld hvis man skal få kontroll. De fleste ender sine dager i øl :)

      Slett
  6. Kjempefin blogg! Inspirerer! Jeg har brokkoli og blomkål i år; kjempesuksess vettu. Mine foreldre har hatt stor åker med begge deler i 35 år, men i år orka de ikke, pga ødelagt avling spesielt i fjor. DET angra de på;) Så ja; fordeler og bakdeler med alt; også været! Her har det knapt vært over 10 grader hele sommeren, men nå kom den TIL GANGS! Vanne, vanne, vanne, alt som ikke har brydd seg om å lage lange røtter i sommer...

    SvarSlett
    Svar
    1. Her har også været snudd fra kaldt til veldig varmt. Jeg har høstet kålrot og knutekål og de blei kjempefine i år. Våt og kald sommer er best for grønnsakene, men det sier man bare til folk som forstår hvorfor :) Nå må vi være ute og sanke D-vitaminer . Det er herlig med sommer i august.

      Slett