mandag 17. august 2015

MjødurtsaftDet er en skog av mjødurt på utmarksområdene rundt  eiendommen  vår.
Luftig og lekker.


Mjødurt er en flerårig plante som kan bli opptil 1,5 m høy.Den er en vanlig plante på fuktige områder i skog og på eng.Mjødurt har stor plass i kulturhistorien som duftende plante. I eldre tider var det vanlig å strø gulvene med opphakket mjødurt fordi den duftet så godt. Den har spilt en viktig rolle i utviklingen av medisinen aspirin. I 1839 ble salicylsyre for første gang isolert fr blomsterknoppene. Stoffet blei senere syntetisert og blei en viktig medisin på 1900 tallet. 

Mjødurt har vært brukt både ved luftveisplage og fordøyelsesplager. Den er også en sårhelende urt. Blomstene har en mild mandelsmak og kan brukes i kompotter, geleer og syltetøy. Tidligere ble mjødurt burkt i øl og vin. Man kan få en frisk sommerdrikk ved å lage råsaft av friske blomster og blomsterknopper

Saft av mjødurt

160 gram frisk mjødurtblomst
eller
80 gram tørkede blomster
1 liter vann
1 kg sukker
saft av en sitron
2 ts sitron- eller vinsyre

Kok opp blomstene i vannet og la stå til avkjøling. Sil safta fra blomsten. Kok opp safta sammen med sukkeret, sitronsafta og sitronsyre i en stålkjele. Hell på flaske. Avkjøl og sett i kjøleskap. Fortynn safta etter behag. I kjøleskapet er holdbarheta som for melk. så lager du mye er det best å fryse.


Tørking

Klipp av blomstertoppene og tørk dem i urtetørke eller stekovn på ca 50 grader natten over i ei langpanne med bakepapir.Bruk fingrene til å dra de tørkede blomstene av stilken og fyll på tette, rene glass.

Te ved fordøyelsesplager

For å lage te ved forsøyelsesplager, bruker du 3-4 teskjeer tørket mjødurt til 2 dl varmt vann. La teen trekk i 10 minutter før urten siles fra


Kilde: Rolv Hjelmstad .Medisinplanter i Norge
1 kommentar:

  1. Det var spennende lesning! Rundt her vokser det også masse mjødurt. Visste ikke at de ble brukt til utviklingen av Asprin.

    SvarSlett