onsdag 10. april 2013

Målselvnepe - nordnorske epler

Jeg er medlem av Planteklubben for grønnsaker, potet og urter- en organisasjon som har som formål å ta vare på frø av gamle grønnsakersorter og urter. I dag kom det pakke  fra Genressurs senteret med frø av Målselvnepe, Vige kålrot og karvefrø fra Tautra på Frosta. Vige og Målselvnepe er de beste sortene for  Nord Norsk klima




Målselvnepe er en av de få norske landsortene som fortsatt dyrkes kommersielt. En landsort er en sort som er utviklet over lang tid gjennom dyrking. De fleste landsortene har svunnet, men mange er bevart i genbanken. Målselvnepe er en nord- norsk nepesort med historie tilbake til pomorhandelen med Russland på 1800 tallet.Fra 1865 er det kjent at Ole Enok Olsen fra Luneborg i Målselv dyrket frø av"Russenepa". Han avlet fram den gule, sirkelrunde nepa som fikk navnet Målselvnepa fordi bønder i deler av Nord-Norge fikk frø herfra.



Målselvnepa har sterk og god smak og anses som en delikatesse i Nord-Norge. Den går også under betegnelsen "Nordnorsk eple" og spises som epler, mest rå. Den er anvendelig både i supper,lapskaus, nepestuing og wok. Laksefilet på grønnsakseng med nepe, broccoli, blomkål, løk og gulerøtter er nydelig.




Nepe kan sås direkte her nord. På grunn av kald og sein vår i 2012, ble ikke mine frø sådd før sist i juni. Avlinga blei derfor dårlig, men selv om nepene var små, så smakte de godt. For å få god avling, bør frøene såes i slutten av mai. Hobbydyrkere har problemer med å få tak i frø av Målselvnepe. Den selges ikke i hagesenter eller på Felleskjøpet. Et medlemsksap i Planteklubben fikset imidlertid årets nepeavling.

Her kan du lese mer om Planteklubben for grønnsaker. Klubben har også ei facebook side.

Kilder:
Bilder er lånt hos Grønns(m)ak
www. skogoglandskap.no
www.landbruknord.no








13 kommentarer:

  1. Målsnepe tror jeg at jeg må prøve. Jeg hørte på Plantasjens trendlansering, at hadde Nord-Norge fått bestemme, hadde rotgrønnsaker vært den helt store trenden! Så trendy er de også, i tillegg til matnyttig. Klem

    SvarSlett
  2. Det var jo artig å høre. Det er stor interesse for grønnsakdyrking i nord og vi har gode forutsetninger for å produsere gode grønnsaker selv om vi har marginale forhold. Gode sorter tilpasset klimaet, godt oppal og fiberduk gjør susen. Jeg er så heldig at jeg har fått gått på kurs i grønnsakdyrking, oppal av planter og urtedyrking fordi noen ildsjeler klarte å få kommuner i vårt område og fylkesmannen i Troms til å bevilge penger til et treårig prosjekt.

    SvarSlett
  3. Dette var spennende lesing Bente!....rotgrønsaker er toppen..og slike som er spesielt egnet for klimaet må en jo bare ha:)
    God helg:))

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg leser at rotgrønnsaker er blitt trendy, så da får vi nok høre mer om både nepe, kålrot og knutekål fremover. God helg.

      Slett
  4. For noen år tilbake kjørte hagelaget ett grønnsak kurs. Etter ett besøk på landbruks skolen fikk vi frø av Målselvnepa :) Har ikke fått sådd av de og det spørs om de vil spire etter så mange år.

    SvarSlett
    Svar
    1. Den Målselvnepa jeg har frø av kommer fra Gibostad stammen. Du vet ikke om de spirer før du har prøvd. Kålflua er glad i nepe så du må legge fiberduk over plantene så snart de spirer. Lykke til.

      Slett
  5. Życzę wiosny szybko, abyś mogła posiać nasiona i mieć wspaniałe zbiory. Pozdrawiam.
    Jeg ønsker våren raskt, kan du slippe frøene og har en fantastisk samling. Hilsen.

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja, Giga, nå venter jeg på våren og på oppstart i kjøkkenhagen. ha ei fin uke.

      Slett
  6. Hei, har du frø til Målselvnepe til salgs?
    Reidun

    SvarSlett
    Svar
    1. Nei, men dersom du melder deg inn i Planteklubben for grønnsaker og tar kontakt med Stephen Barstow på denne facebooksiden, så kan han kanskje hjelpe deg. https://www.facebook.com/groups/planteklubben/fref=ts

      Slett
    2. Jeg selger ikke frø. Hvis du melder deg inn på facebooksiden Planteklubben for grønnsaker og kontakter Stephen Barstow, så kan kanskje han hjelpe deg.

      Slett
  7. Har vært så heldig å få tak i frø. Tenkte faktisk å så de første i kasse i drivhuset. Går det bra - og hvor lang tid til høsting?

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg har bare direktesådd på friland og har ingen erfaring med å så i drivhus. På friland kan du så i månedsskiftet mai/juni. Så gjerne to ganger med ca 1- to ukers mellomrom. Neper spirer på ei uke på friland. Vi starter høsting av neper i begynnelsen av august når såtidspunktet er i mai/ juni.

      Slett