lørdag 4. juli 2015

Sommer i nord og litt om urtene mine

Det blei en lang og ufrivillig pause her på bloggen. Datamaskinen gikk i svart for vel en måned siden og alt av bilder og dokumenter forsvant med den krasjen. På et merkelig vis klarte jeg også å slette alle bildene på kameraet. En ulykke kommer sjelden alene, men jeg hadde heldigvis lagret de viktigste bildene  på en ekstern harddisk.

Den kalde våren her nord har gått over i en kald sommer. Med dagtemperaturer på 9-10 grader er det lite som minner om sommer, men det gror allikevel godt i staudebedet. I kjøkkenhagen går det tregt.

Jeg fikk uventet besøk i drivhuset av et lite insekt som heter kvitfly. Den gikk til angrep både på squashplantene og urtene mine. For å hindre større angrep ble alle plantene " kastet" ut av drivhuset ; noen til drivbenk, noen ble plantet ut. Dette var i en periode med dagtemperaturer på 3-4 grader og jeg fryktet derfor det verste, men det gikk utrolig bra. Urtene ser litt blåfrosne ut og har fått høstfarger, men vi satser på at de kommer seg når det en gang blir sommertemperaturer. Squashen bukket under til tross for fiberduk.

Kvitfly kom trolig med noen jordbærplanter fra ei venninne sørpå som hjalp til med nye planter når haren hadde spist opp mine. Jordbærplantene kom tidlig i mai  og blei plassert i drivhuset i påvente av gode jordtemperaturer. Det er stadig noe nytt å lære om skadedyr. Kvitfly hadde jeg ikke hørt om for den er sjelden å se her nord. Kvitfly trives best i varme drivhus og jeg satser på at den ikke klarer seg utendørs i et nordnorsk klima. Jeg har investert i nytt drivhus og kvitfly skal ikke bli med dit !!

Til tross for at arbeidet i kjøkkenhagen ikke blei som planlagt, er det mye å glede seg over. Det er lite kålmøll!! Jeg har bare en kasse med kål i år og har satset på knutekål og grønnkål. Det er kipt å lage vertsfamilier til kålmøll, så i år har jeg satset på urter. Det er lite skadedyr som går på dem.
Den lille løpstikkavleggeren fra 2012 har vokst seg stor.
Jeg bruker løpstikke i urtesalt og supper..Dette er selleriskalken som ble satt i ei potte med jord i april.
Nå er den en flott plante med mange kraftige selleristilker.
Den smaker kjempegodt!I fjor fikk jeg en liten avlegger med pepperrot.
Den har klart vinteren fint
 og er i år en stor plante som blomstrer!

Jeg har fått en ny avlegger i år så dette
eksperimentet kan det bli mye av.

Jeg må lese meg opp på oppskrifter med pepperrot
for dette har jeg aldri prøvd.Her kommer hagekjørvel. Den er også ny i mitt kjøkken.
Den har en persilleaktig smak og lukter anis.
 Foreløpig vet jeg ikke hvordan jeg skal bruke den,
men det må vel bli supper og salater.


.
Planten i front er en som har overvintret.
En hagevenn mener det er malurt.
Kanskje vi finner ut av det når den blomstrer.Anisisop  og bjørnerot.
Anisisop er fra eget oppal.
Her nord er den bare ettårig.
Bjørnerot er imidlertid en 
sikker flerårig staude i nord.

Riktig god helg til alle som stikker innom
på bloggen min.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar