lørdag 18. juli 2015

Augustprimula - Primula florendiane

Jeg har dilla på  Augustprimula.

Den er en staselig gul plante som kommer fra Sydøst- Tibet hvor den vokser i sumpområder og ved elvebredder. Den trives og blir størst  i våt/fuktig og næringsrik jord. Mine planter står  både i sol og skygge, sørvendt og vestvendt og blir stor og fin overalt. Det er mye leire i grunnen hos oss, den holder på fuktighet og gir ideelle forhold for augustprimulaen.
Augustprimulaen har en bladrosett av store blader. Blomstene kommer på opptil en halv meter
høye stilker fra rosetten. Hver stilk har en skjerm av mange hengende blomstrer som dufter herlig. Det er enkelt å formere augustprimula ved frø, men den setter også siderosetter som kan deles fra og brukes til nye planter andre steder i hagen.

Det er ikke uvanlig med hybrider av augustprimula. De kommer i mange lekre farger og lukter like godt som originalen. Jeg har de nå i orange, rødorange, lilla, hvit og  kremgul. Den får så seg selv uhemmet og jeg samler frø for å sikre meg maaange nye planter hvis de forsvinner i løpet av vinteren. Mus og jordrotte liker også  primula så det er best å "heilgardere".

God helg

6 kommentarer:

 1. Den lysgule/kremhvite likte jeg godt:)

  SvarSlett
 2. Vakker primroses og har ikke sett ennå så mange farger. Alle er vakre. Hilsener.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk Giga. Jeg har en forkjærlighet for primula.

   Slett
 3. Augustprimulaen...lekre og så fint innlegg om de:)
  Håper du har fått litt sol i sommer...ustabilt over hele fjøla tror jeg.
  Fine dager til deg:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er fint i nord nå. Sola skinner fra skyfri himmel, men vi har ikke høye temperaturer. Det passer egentlig fint at det ikke er for varmt nå for her er det full aktivitet. Vi bygger platting til nytt drivhus og jeg rydder et problemområde som skal beplantes med prydbusker

   Slett
 4. For en flott kolleksjon du har. Jeg tror at noe som ligner på augustprimula kommer til å blomstre hos meg snart. Spennende!

  SvarSlett