fredag 31. august 2012

Prosjekt

Jeg liker prosjekt. Når jeg er kommet til driftsfasen i et pågående prosjekt,  er jeg ofte godt i gang med planlegging av neste prosjekt. Slik har det alltid vært, både i jobb og privat. Ikke alle prosjekt blir som tenkt og planlagt på papiret, for veien blir til mens man går.Jeg liker slike prosesser for da ser man nye muligheter.Prosjektene har også en tendens til å bli stor.( sier min mann) Nå er kjøkkenhageprosjektet under kontroll, og sannsynligvis er den så stor som den skal være. Vi skal lage en uteplass i tilknytning til kjøkkenhagen, men det blir mest plattinger, store blomsterkasser og hekker som skal bidra til flere rom i hagen. Den planen er klar i mitt hode, men Werner henger ikke med i svingene lenger og skal legge planer til vinteren. Det får han klokelig lov til.Mot vest og nord har vi dette område hvor det har vært gravd mye med store maskiner de tre siste årene. Dels pga utskifting av kloakk, dels pga bygging av sykkel og gangsti og parkeringsplass. Der er det uante muligheter og foreløpig ser jeg bare konturene av et stooort blomsterbed, og har vage planer for utforming av vollen mot nord som skal hindre overflatevann fra naboeiendommen inn på vår eiendom.Den vil være en fin levegg  mot nordavinden, men det blir ei utfordring å beplante den. Jorda er sannsynligvis leirholdig, så det må være nøysomme prydbusker som skal bekle denne skråningen.


Mot øst
Det er ikke høsten som har kommet. Jeg har brukt Round Up.
Når man har det travelt, nytter det ikke med fiberduk.
Det tar 2-3 år før ugress råtner under fiberduk.


Mot nord


Nordenden av mitt store staudebed.
Her må jeg få til en overgang med gangvei eller trapp opp til huset.


Jeg plantet litt i fjor høst for å se hva som overlevde en vinter i denne jordtypen.
Disse klarte både barfrost og  store mengder snø som ble flyttet hit fra parkeringsplassen.
Det må jeg ta hensyn til  når jeg skal velge planter. 
Sibirsk valmue sørget selv for beplantingen.


Deler av staudebed mot vest. 
Det fortsetter mot sør opp til huset.
Her har jeg tatt de fleste bildene til  bloggen.


Jeg skal plante litt i den nordvendte skråninga i høst for å se hva som klarer seg.Da er det gunstig å handle salgsvare. Sjasmin er litt vel optimistisk, men den skal få en lun plass i sør som  foreløpig bare er et villniss som ikke kan vises fram. Der skal det også komme plattinger, og en duftende sjasmin vil skape god stemning.Krypende rips er nøysom. Mitt lokale hagesenteret har tro på den i den nordvendte skråningen. Den har flotte høstfarger.

Lave spirea skal også prøves ut.


Til høyre i bildet har jeg anlagt to "ventebed" med tanke på utplanting til neste års prosjekt.
Det ble mange hagevandringer i år, og mange stauder fant veien hjem til meg.


Høsten er underveis. Det er litt vemodig at sommeren er over.
Høsten er imidlertid vakker med alle sine farger i skog og mark
Sollyset om kvelden skaper fine farger på himmelen.

Ha ei riktig fin helg.

4 kommentarer:

 1. Kjenner meg godt igjen med prosjektplanlegging :-)
  Så fint staudebedet ditt er. Tenker at resten følger i samme gata.... spennende! God helg!

  SvarSlett
 2. Kjempespennende! Kommer til å følge med på prosjektet ditt:-) Staudebedet ditt er utrolig fint. Har du planteliste noen plas i bloggen din?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er veldig dårlig på plantenavn, men i år har jeg tatt bilder av de fleste staudene og har laget et staudearkiv på datamaskinen. Når jeg har funnet ut hvem som heter hva, skal jeg kanskje lage ei staudeliste. Det var en god ide. Vi i nord trenger litt hjelp fra hverandre for å se alle mulighetene.


   Slett