mandag 13. august 2012

Grønnkål

Jeg oppdaget grønnkålen sist sommer. Da kjøpte jeg et par planter hos ei venninne som driver med oppal. De ble plantet  ut i ei krukke og plassert utenfor inngangsdøra. Jeg plukket litt av den når jeg gikk forbi, og syntes det smakte godt. Så kom kålmøllen, og den tok etterhvert fullstendig over. Min venninne hadde imidlertid plantet mer enn hun hadde behov for og jeg fikk høste i store mengder. Det meste ble frosset ned rå i zipperposer, men noe ble forvellet. Jeg brukte den i grønnjuice og grønnsakgryter gjennom hele vinteren.

Nå har jeg googlet litt og funnet mange gode oppskrifter som er under utprøving. Grønnkål er super i wokken, den tilfører både smak og farge. Den er også deilig kremet, og den er fin som garnityr i gryter og supper. Fres den i olivenolje eller smør og server til skinke.

Grønnkålen er interessant fordi den er en av de sunneste grønnsakene man kan spise. Den er proppfull av vitaminer, mineraler og fiber. I tillegg troner grønnkålen høyt oppe på lista over grønnsaker som forebygger flere typer kreft. Grønnkål er en supergrønnsak som kan brukes på samme måte som spinat, men den inneholder nesten dobbelt så mye av antikreftstoffet karotenoid som spinat.

I min kjøkkenhage har jeg flere grønnkålsorter og svartkål. De kan alle brukes på samme måte som grønnkål. De tåler frost og kan stå hele høsten i kjøkkenhagen. Grønnkålen blir søtere etter ei frostnatt.

Grønnkål er den av kålsortene som har den sterkeste smaken, og det er derfor best å koke den og servere den sammen med andre grønnsaker med mild smak som for eksempel poteter. Brekk bladene av stilken og fjern harde stilker og nerver. Bladene kan deretter rulles sammen og snittes opp eller kokes hele. Det er lurt å koke bladene 3-5 minutter i lettsaltet vann for å trekke ut bitter smak og den mest intense kålsmaken. Å tilberede grønnkål med kremfløte, er også med på å få bort den bitre kålsmaken det blir en eksklusiv kålstuing.


Rød grønnkål er klar for innhøsting


Stor og flott russisk grønnkål


Svartkål. Smaker veldig godt.

1 kommentar:

  1. Har kjempegod erfaring med grønnkål. Har planta den rundt omkring, men aldri i krukker. Det skal gjøres neste år. Den er så dekorativ. Husker som fattig student, finhakka grønnkål og kaviar på brødskiva. Husker det som godt.

    SvarSlett