torsdag 29. mars 2012

 

Seiersløk - den nord-norske løken




På siste kursdag før påske var temaet  kålplanter og løk. Ikke bare klarer mange løkarter seg fint i Nord-Norge, men noen har  en spesiell kulturhistorisk verdi og  blir "passet på" av Plantearven.no og Botanisk hage i Tromsø.

Seiersløken er en slik plante. Den  er en ekte nord-norsk løk som smaker hvitløk. Den er en gammel plante som norske vikinger tok med seghjem  fra Russland. I en lang periode var den ukjent som matplante, og mange visste ikke at det var en løk som sto litt forlatt på kirkegårder og utenfor hagegjerder.

Seiersløk blomst

Utbredelsen av viltvoksende Allium victorialis strekker seg helt fra fjellene i sørvest-Europa, gjennom Alpene, i fjellene i Carpatene og Kaukasus til Ural-fjellene og videre til Sibir, Japan og øst til Attu-øya i Aleutene i Alaska.  I nordvest av utbredelsesområdet, og nærmest Norge, finnes arten på Kolahalvøya i Russland.

Jeg synes det er spennende med planter som har en spesiell kulturhistorisk betydning. Seiersløken har lenge vært  vanlig i gamle hager  i Nord Norge. Denne skal jeg prøve å få tak i og gi den en sentral plass i urtehagen.


Sibirgressløk

I Nord-Norge finnes  en egen viltvoksende underart Sibirgressløk (A.s. sibiricum), som er større enn de vanlige hagevariantene. Arten finnes fra Evenes i Nordland til Finnmark, mest kystnært, og den er også tatt inn i hager i dette området. Denne antas også å ha kommet hit med de norske vikingene fra Russland.



Sibir grasløk
Sibirgressløk, som finnes viltvoksende i de nordligste fylkene, er kraftigere og mer storvokst enn vanlig gressløk. Foto: Stephen Barstow


Bukett av løkblomster




I min hage får  Sibirgressløken blomstre på grunn av den fine lillafargen som ingen andre stauder i min hage har.
Nå er det på tide å oppgradere den til en plass i urtehagen og stelle pent med arven fra vikingetiden.

Du kan lese mer om løk påhttp://www.skogoglandskap.no/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar