onsdag 25. september 2013

Urtesalt

Det er første gang jeg lager urtesalt.

Med oppskrift fra urtekurset
og googling i blogglandia, gikk jeg trøstefullt i gang.

Mine flerårige urter gir foreløpig liten avling,
så jeg måtte lage en urtemix av det jeg hadde
og litt timian,bladpersille og selleri fra Coopen.



Mitt urtesalt er basert på prinsippet om at man tar hva man har.

1 del grønnsaker ( løk, purre, vårløk, gulerøtter, blomkål, romanesko)
1 del urter ( løpstikke,oregano, persille, bladpersille, selleriblad, timian)
2 deler salt


Jeg valgte havsalt og laget en porsjon med 200 gram salt

Alle grønnsakene og urtene ble kjørt i i matmølla  til en grøt.
Det er ikke tilsatt væske av noe slag.


Salt ble tilsatt til slutt og blandet med "grøten"  i matmølla
til en finmalt masse.


Massen ble smurt tynt ut på bakepapir
Jeg dekte bare til halvparten av brettene
for å få god sirkulasjon av varmluften i urtetørka.

Det ble fire brett

Massen skal være knusktørr og tørkeprosessen er lang.
Det gikk med 12 timer på 50 grader


Til slutt ble den tørka massen knust i matmølla til et fint urtesalt.
Det blir en del urtestøv, så det kan være lurt å dekke mølla godt til.



Det ble 2 dl urtesalt som smakte godt.




6 kommentarer:

  1. Så mye sunt du lager. Flink du er!

    SvarSlett
  2. Så flott!..og dette må da smake fortreffelig.!
    Nytt for meg at en også skal bruke grønsaker i urtesaltet...jeg trodde det kun var div.urter...ja da lærte jeg noe nytt idag og:))
    Og du...du er så flink og utnytte godsakene rundt deg..imponert!
    Fine høstdager til deg:))

    SvarSlett
  3. Super post & very informative. Thanks for sharing the process of making herbal salt. The pictures are lovely too.

    SvarSlett
  4. Какие приятные хлопоты у вас, Бенте:)

    SvarSlett