tirsdag 21. juni 2016

Kål, kål og mere kål

I begynnelsen av juni var jeg veldig i tvil om jeg skulle plante ut kålplantene. Vi hadde varme og solrike dager, men meterologene meldte kaldvær og veldig lave nattetemperaturer. Jeg hadde kjøpt grønnkål og broccoli på et hagesenter. Knutekål og hodekål fikk jeg tak i på  landbruksskolen i vår kommune. Kålplantene fra eget oppal var mislykket og ville neppe tåle ei utplanting. De havnet i en drivbenk med fiberduk over seg. Jeg tok sjansen på at plantene ville klare seg under en fiberduk og ut for både kål, purre og persille.  I ettertid har det vist seg at det var for tidlig. Det er en grunn til  at anbefalt utplantingstidspunkt i Nord- Norge er etter 10.juni.

Plantene sturet og grønnkålen blei mer gul enn grønn. Jeg vet ikke hvor i landet grønnkålen kom fra, men den var nok ikke akklimatisert for en kald nord-norsk sommer. Knutekålen som var alt opp på landbruksskolen i min kommune, klarte seg bedre. Den gulnet ikke og da tenker jeg at det ikke var gjødselmangel som forårsaket gulfaret grønnkål, men kulde.

Jeg fikk ikke plass til alle kålplantene i min lille åker og vurderte å lage en åker i tillegg, men med det kalde været som vi fikk, og alt regnet og våt jord så blei dette utsatt og utsatt.... Så kom kålmøllen!! Nå var gode råd dyre.!! Kålmøllen er ikke på vingene når det regner kraftig eller er mye vind. I dag blei det et riktig ufyselig vær og jeg kledde meg for oppgaven. Stilongs, vindbukse,lue og regntøy.
Mange av kålplantene fra eget oppal, hadde kommet seg i drivbenken og kunne plantes ut. De fleste er grønnkål, men noen romanesco hadde også klart seg.. Knutekålen fra landbruksskolen var blitt kraftig. Jorda var våt og tung, men jeg hadde luftet den og gjødslet for noen dager siden, så nå var det bare å plante og få på fiberduken. Jeg tror jeg lurte kålmøllen denne gangen.Jeg fikk også sjekket tilstanden til kålplantene som blei plantet ut tidligere og det ser bedre ut nå. Jeg ettergjødslet litt med kalksalpeter/ nitrogen. Regnværet har nok vasket ut en del gjødsel.
Jeg har to rader med jordbær mellom kålåkrene. Jordbæra blei plantet i fjor høst og da hadde jeg ingen planer om kålåker her, men mere jordbær.

Jeg leste nylig at jordbær ikke liker å stå sammen med kål, Det blir spennende å se om dette stemmer.

I staudebedene skjer det mye for tiden. Jeg flytter rundt på planter, luker kjerringrokk som det har blitt uvanlig mye av i år, gjødsler og fyller på med jord. Mange planter havner i et bed på nordsia av huset vårt. Dette bedet  har vært neglisjert de siste to årene. Nå er det overgrodd av ugress!!Mange av staudene bærer preg av dårlig stell.
En levegg mot nord bidrar til gunstige forhold for plantene, men her er lite sol. Jeg har lest meg opp på skyggeplanter og oppdaget at jeg hadde  mange stauder i de andre bedene som liker seg i skyggen. Disse kan  med fordel  flytte på nordsia. Nå har det seg slik at leveggen må males i år,og med daglige regnskurer blir det ei stund til veggen er malt og bedet opparbeidet og beplantet, men jeg er optimist!Skogsymrene har flyttet på nordsia og de trives der.Ballblom og kosakkveronika har klart seg fint etter flyttinga. Jeg prøver meg fram med akeleier, valmuer og primula. Når jeg ser hva som klarer seg, vil jeg endre plassering.Akeleiene er fra eget oppal i fjor og jeg vet ikke hvilke farger de har. Det samme gjelder primulaene. Et par hvite kongslys
har også flyttet hit. Når leveggen er malt, skal mange høye stauder flytte nærmere veggen. Jeg skal også henge opp ei armeringsmatte på leveggen til de klatrende plantene, men det blir neppe før til neste vår. 


Staudebedet er stort og øverst er det fortsatt mye villniss.
Jeg kommer visst aldri dit!!Når disse blå akeleiene er avblomstret,
 vurdere jeg å flytte de til nordsia.Primula waltoni har også fått flyttemelding.
Jeg har flere store tuer av denne. Den
er kraftig og blomstrer lenge.

Det blir en spennende sommer og mye arbeid.
Men jeg trives og kjenner den gode "flyt" følelsen
 når regnet plasker ned over kålåkeren og jeg klarer
å lure kålmøllen!!


10 kommentarer:

 1. Du har mage hageprosjekter som du klarer å drive med samtidig. Imponerende. Her startet jeg med andre delen av hagen og prøver ikke å miste motivasjonen når jeg ser på det store området som må ordnes. Ha en fin uke.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg jobber litt her og litt der fordi jeg ikke har noen plan og prosjektene endrer seg hele tiden underveis.Innimellom må jeg ta tenkepauser :) og da går jeg til et annet prosjekt.

   Slett
 2. Hei! Skal si du står på i hagen! Men så blir det flott resultat også! Akeleiene din er helt skjønne, nydelig blåfarge! Ha en fin dag i hagen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det blei litt mye i år, men det er moro og jeg liker å grave i jorda, bære stein og legge planer.

   Slett
 3. Ja..denne kålmøllen er ikke grei, men tror du lurte den:)
  Jeg prøver ut bukettbrokkoli iår. de har små lilla buketter...så blir det spennende å se om det blir noe til meg eller om sneglene spiser opp alt.
  Flotte staudebed og fint det blomstrer hos deg:)
  God midtsommer:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Den kjenner jeg ikke. Jeg har dyrket lilla blomkål. Den blei nesten grå etter koking og smakte ikke noe spesielt.

   Slett
 4. Så bra at kålplantene kommer seg! Utplantingstidspunkt er nok viktig å følge, ja. Nydelig primula.

  God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Kåldyrking er utfordrende, men det er artig. God helg til deg også.

   Slett
 5. Håper du lykkes med kålplantene. Mine grønnkål ble oppspist av kållarver. Og, ja det blir mye styr med flytting av planter når man ikke har profesjonell kunnskap og ofte planter ut der man har ledig plass. Etter hvert som plantene mine har vokst og jeg vet mer om hva de liker har det blitt en del omrokkering i bedene. Ha en riktig fin uke der oppe i nord.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg fikk gressklipp hos naboen på søndag og la et dekke på alle grønnsak- og urtekassene.Da tok jeg også sjansen på å løfte på fiberduken og legge gress rundt kålplantene. Jeg fant bare en grønnkål som hadde hatt besøk av kålmøll. Nå blir det spennende om jeg slapp inn noen flere :)

   Slett