søndag 22. mars 2015

Forberedelser og urtehage

Jeg har fått en forespørsel fra et hagelag og vårt lokale gartneri  om jeg  kan komme på et møte og snakke om  min urtehage og litt om urter som passer for arktisk klima. Jeg er ikke spesielt glad i å holde foredrag, men dette sa jeg ja til for nå er det snart såtid og jeg må allikevel lese meg opp på hvilke urter jeg skal så i år. Det er fortsatt mange sorter som jeg ikke har prøvd. De fleste urtene som skal dyrkes i et arktisk klima må  forkultiveres. Dill, koriander, kamille og hagekjørvel kan sås direkte. Jeg har dyrket dill og direktesåing gikk greit. Dill kan man så flere ganger i løpet av sommeren. Kamille og hagekjørvel skal prøves i år, men koriander får vente. Den brukes mye i asiatisk og meksiansk mat og det er ikke mi greie.

Jeg har erfart at jeg lager alt for mange planter og har problemer med å anvende urtene. I år skal jeg lage færre planter, men så flere sorter. Jeg planlegger også å så  frøene direkte i potter så blir det mindre prikling. Plassen i oppalsrommet er begrenset og utflytting i drivhuset er ikke aktuelt før i begynnelsen av mai. Det er normalt med kald og våt vår her nord, men man vet aldri. I fjor var mai og det meste av sommeren, en eneste lang sydentur.




Hagekjørvel 

Bilde fra Urtekilden. www.rolv.no

Hagekjørvel står på såplanen i år. Den er en ettårig urt og en gammel kulturplante som har vært dyrket siden oldtiden. Den stammer fra Sørøst- Europa og Nord -Iran. Hagekjørvel dyrkes på samme måte som dill. Den har en anislignende smak og lukt. Bladene brukes i matlaging  og passer bra i supper, salater, omeletter, fisk- og grillretter. Den vokser vill enkelte steder i Sør- Norge. Jeg skal prøve å direkteså den, men sår også noen frø i ei potte eller to i tilfelle direktesåing ikke lykkes.  På 69 grader nord må man gardere seg.




Isop

Bilde fra Urtekilden.www.rolv.no


Isop er en flerårig urt, men den har vanskelig for å overvintre her nord. Tørkede blad og blomst brukes til te og kjøttretter. Jeg fikk en liten anisisop i fjor som trivdes godt i urtehagen. Ettersom overlevelse er usikkert, sår jeg både isop og anisisop i år.





Min anisisop




Fennikel

Bilde fra Urtekilden. www.rolv.no


Jeg  plantet en fennikelplante sommeren 2012 og den leverte mange blader, men ingen knoll.
I år skal jeg ale opp noen planter, gjødsle godt og se om jeg lykkes bedre nå, Fennikel har smak av anis og er et godt fiskekrydder. Både frø og blader kan tørkes.




Karve

Bilde fra urtekilden.www.rolv.no

Karve har stått på såplanen  siden jeg anla urtehagen, men på grunn av plassproblemer har den ikke blitt sådd. Nå skal jeg fylle en pallekarm med karve. Den er toårig og finnes også vill.
Det hadde kanskje vært enklest å plukke den ville varianten, men den er veldig lik hundkjeksen og lett å ta feil av. Karve er godt til mer enn surkål. Vi bruker den sammen med "elghakk" surret i fløte.




Mine sitronmelisse planter 2014

Sitronmelissen er flerårig, men det er usikkert om den overlever en nord- norsk vinter. Det blir spennende til våren om den har klart seg. Det blei mange store planter av noen få frø og avlinga var stor. Jeg tørket den og fikk mye te. Den er også fin fersk til te. Å plukke fersk mynte og sitronmelisse til formiddagsteen  er lykke.



Frodig sitronmelisse i egen urtehage.





Det blei også mye bladpersille, kruspersille og oregano. Timianen trives hos meg, men avlingene blir små. Vi hadde nok tørket timian fra egen hage til ett lammelår. Jeg har dessuten  et lite glass med fersk timian i fryseren. Det er et ekpreiment for å se om smaken holder seg like godt som tørket timian. Selv om det ikke blir så mye å høste, er det veldig artig å få det til å vokse og gro.
Disse urtene er enkle å dyrke her, men det er tvilsomt om timian og oregano overlever vinteren, så jeg lager nye planter i år.





Jeg har samlet de flerårige urtene og  løkene i pallekarmer i et område av kjøkkenhagen.
De ettårige urtene dyrkes i større kasser rundt omkring i hagen.

Ute er det fortsatt full vinter og det snør og det snør.
Jeg lengter til våren og gleder meg til å ta fatt på hagearbeideet.