lørdag 28. september 2013

Det skjer mye rart

Det skjer mye rart på bloggen min

Bilder blir plutselig borte og erstattet med forbudsskilt.

Bilder som jeg lånte hos SMAK, matfestivalen i Tromsø ,
ble borte og det kunne jeg forstå selv om jeg oppga kilden.

Men når mine egne bilder forsvinner, så forstår jeg ingenting.

Kan det være noen som ødelegger?

Mange trafikkilder har ikke gode hensikter.

Når de er innom hundre gang i løpet av ei uke, blir man nysgjerrig,
 men det er ikke lurt å sjekke.

Et googlesøk bekreftet min mistanke.

Det er noen der ute som bare ønsker å lage problemer for andre.

Kan man  blokkere uønskede kilder?

wampirestate.com er en slik kilde.


onsdag 25. september 2013

Urtesalt

Det er første gang jeg lager urtesalt.

Med oppskrift fra urtekurset
og googling i blogglandia, gikk jeg trøstefullt i gang.

Mine flerårige urter gir foreløpig liten avling,
så jeg måtte lage en urtemix av det jeg hadde
og litt timian,bladpersille og selleri fra Coopen.



Mitt urtesalt er basert på prinsippet om at man tar hva man har.

1 del grønnsaker ( løk, purre, vårløk, gulerøtter, blomkål, romanesko)
1 del urter ( løpstikke,oregano, persille, bladpersille, selleriblad, timian)
2 deler salt


Jeg valgte havsalt og laget en porsjon med 200 gram salt

Alle grønnsakene og urtene ble kjørt i i matmølla  til en grøt.
Det er ikke tilsatt væske av noe slag.


Salt ble tilsatt til slutt og blandet med "grøten"  i matmølla
til en finmalt masse.


Massen ble smurt tynt ut på bakepapir
Jeg dekte bare til halvparten av brettene
for å få god sirkulasjon av varmluften i urtetørka.

Det ble fire brett

Massen skal være knusktørr og tørkeprosessen er lang.
Det gikk med 12 timer på 50 grader


Til slutt ble den tørka massen knust i matmølla til et fint urtesalt.
Det blir en del urtestøv, så det kan være lurt å dekke mølla godt til.



Det ble 2 dl urtesalt som smakte godt.




søndag 22. september 2013

Squash i september

Det har vært en flott sommer og høst i nord.

Med fønvind fra øst  og 17 - 20 varme grader i september,
har grønnsaker og urter vokst seg store og kraftige


I vår sådde jeg mange bondebønner og noen
frø som jeg trodde var bondebønner.


 I juli så jeg at det kom opp fem planter som ikke lignet på bondebønner

Jeg glemte dem. Neste gang jeg la merke til dem var
 bladene blitt store og planten hadde fått  gule blomstret. 


Squashplanter?


I vår  hadde jeg planer om å plante squashplanter i en komposthaug, 
men jeg fant ikke planter i hagesenteret.
 Jeg visste ikke da at jeg hadde sådd squashfrø. I går fant jeg dette!


En squash!!

Den rekker nok ikke å vokse seg stor og spiselig før frosten kommer,
men er et synlig bevis på at sommeren har vært lang og varm i nord.

Til neste år blir det squashdyrking i en komposthaug

lørdag 21. september 2013

Festival of food in Tromsø

Jeg har vært på matfestival i Tromsø
og har handlet nord-norske produkter basert på nord-norske råvarer.


Jeg kjøpte flere geleer, pesto laget på seiersløk, 
siruper laget på multe, krøkebær og granskudd, sibirgressløkolje og
diverse drikker produsert på urter.

I Lyngen har man starta produksjon av kje.
Tidligere ble disse dyrene kastet rett etter fødsel. Nå er det en ettertraktet
delikatesse som er vanskelig å få tak i. Jeg gleder meg til marinert
kjelår med urter fra nord-norske hager og skoger.









fredag 20. september 2013

Sommerminner

Sommeren i år har vært den beste på mange år.

Vi har grillet



og kost oss ved bålet på hytta



prøvd fiskelykken











spist jordbær








gått på soppturer



møtt høsten med gode følelser




tatt farvel med den lyse årstiden


og hilst høstmørket og varme kvelder
i september velkommen

God helg

torsdag 19. september 2013

Litt nytt fra kjøkkenhagen

Til tross for store kålmøllangrep i år, ble det en del grønnsaker.
Kålplanter som overlevde kålmøllens herjinger, ble store.

Romanesko.
En krysning mellom blomkål og broccoli


Blomkål i høstsol


Grønnkålen ble veldig fin i september.
Bladene som ble angrepet av kålmøll, ble plukket bort og grønnkålen
vokste seg stor og fin.


Blomkål og romanesko er forvellet



Purren skal få stå litt til. Den tåler godt ei frostnatt.



Sukkerertene er  stor og smaker godt.
De er klar for høsting.
.

Bondebønnene er også blitt store.
Jeg har aldri laget noe av bondebønner, men de smakte godt rå.


Jeg har sådd meg bort på persille.
Nå skal jeg imidlertid lage urtesalt av grønnsaker,
 løk og urter fra kjøkkenhagen.
Da får jeg bruk for persillen, løpstikke og bladpersille.
Jeg  har ingen erfaring med å lage urtesalt, så det blir spennende.


Jeg har begynt å eksperimentere med urter i gele og oljer
Det blir et blogginnlegg om det etterhvert.
Dette er produkter fra Sør-Senja kjøpt på Bondens marked













søndag 15. september 2013

Skogens gull

Høsten er ei fin tid for skogsturer.

Da jeg ble kjent med kantarellen, 
ble høsten også lenger og ikke bare ei ventetid 

Kantarellen er ikke alltid like lett å få øye på



En varm sommer og fuktig høst har vært grovær for kantarellen







Vanligvis forveller jeg sopp og fryser den.
I år ble den tørket på urtetørka.


Løvet gulner og legger seg på bakken.
Det blir etterhvert vanskelig å se kantarellen.


fredag 13. september 2013

Myntegele og te



Min peppermynteplante, innkjøpt i fjor, fyller snart en pallekarm.
Sitronmynten vokser også fort og må flytte til en egen pallekarm.





Sitronmynte


Klar til tørking


Det lukter deilig av fersk peppermynte.
Under tørkeprossessen fylles huset med herlig peppermynteduft.


Peppermyntete er en god urtete.
Peppermynten har vært brukt som medisinplante
i mange tusen år.



Jeg har også laget myntegele.

Da brukte jeg ferske blader.

100 gram mynteblader
1 liter vann
pektin
og sukker etter smak


Det er ikke pektin i mynte, så stivelse er nødvendig
Jeg brukte grønn certo og fulgte oppskrifta på posen.

Myntebladene skylles og legges i en kjele.
Ha på vann og kok opp i 10 minutt.
Sil fra bladene og mål opp væsken.
Tilsett pektin, rør og kok opp i 1 minutt.
Tilsett sukker og kok opp på nytt i 1 minutt.
Hell myntegele på rene glass ( jeg kokte de)
og avkjøl til gelen er kald og stiv.
Sett på lokk og oppbevar mørkt og kaldt.

Myntegele smaker godt til lammekjøtt

Ha ei fin helg.